De ziua lui Eminescu

Elevii clasei a IV-a B, împreună cu doamna învățătoare Lenuța Brăescu, au participat la  activitatea cu tema ,,De ziua lui Eminescu”. După vizionarea unui material despre viața și opera marelui poet, elevii au recitat poezii scrise de Mihai Eminescu, apoi au realizat desene reprezentând elementele din natură prezente în scrierile Luceafărului poeziei românești: codrul, teiul, păsărelele, lebăda, luna, etc.

 

Odă lui Mihai Eminescu-club de lectură și poezie

Clasa a III-a BProf Ramașcanu Laura

15 ianuarie Ziua Culturii Naționale – Ziua lui Mihai Eminescu

     Poet, prozator și publicist, Mihai Eminescu a fost un scriitor de înaltă ținută filosofică și artistică și a rămas până astăzi figura cea mai marcantă a culturii românești. A fost considerat, încă din timpul vieții, drept un poet de geniu și un om cu spirit modern, a cărui profundă viziune și-a găsit expresia în romantismul literar, ridicându-l la nivelul culturii europene. „Luceafărul poeziei românești”, așa cum a fost supranumit, a adus o direcție nouă în literatura națională, remarcându-se, totodată, și peste hotare, drept un reprezentant desăvârșit al poeziei romantice, alături de scriitorii germani, englezi sau francezi. Astfel, în semn de omagiu, începând cu anul 2010 (an care marca 160 de ani de la nașterea poetului), ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naționale, iar noi elevii clasei I A, împreuna cu dna învățătoare Simion Mariana- Nina am realizat diverse activități frumoase în cinstea marelui poet. Pentru început am vizionat prezentări din care am extras importante informații atât despre opera, cât și despre viața marelui scriitor. Activitatea a continuat cu un moment de recitare a unor poezii preferate de copii precum: ”Somnoroase păsărele”, ”Ce te legeni”, ”Sara pe deal”, ”Revedere”, ”La mijloc de codru”,  apoi fiecare copil a dat viață unor secvențe din poeziile citite cu ajutorul culorilor, creativității și imaginației lor. Am continuat cu un concurs de transcriere, copiii au transcris câte o strofă din poezia ”Somnoroase păsărele”, iar evaluarea lucrărilor s-a făcut prin Turul galeriei. În încheiere am audiat cântecele ”Sara pe deal”, ”Revedere”, ”Ce te legeni”.

Ce te legeni… Ziua lui Mihai Eminescu

Elevii clasei a II-a B, alături de doamna învățătoare Demșa Anca, au celebrat ziua marelui poet Mihai Eminescu. Au fost prezentate principalele evenimente din viața marelui poet, iar elevii au recitat poezii și au prezentat desene inspirate din viața marelui poet.

Ziua Culturii Naționale – Mihai Eminescu, poet român

15 ianuarie, zi de comemorare a marelui poet român Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale. Frumosul, liniștea și natura sunt atent ilustrate în poezia eminesciană. Poezii precum “Somnoroase păsărele”, “Ce te legeni…” sunt foarte îndrăgite de copii, încă de la o vârstă fragedă.

Opera lui îi fascinează atât pe copii, cât și pe noi, adulții, pentru că a dus numele României pe buzele străinilor. Crescând cu poeziile lui Eminescu, ne-am dezvoltat vocabularul prin intermediul paginilor trudite din greu de poet, iar acum, e de datoria noastră să transferăm către copii această plăcere pentru poezie. Elevii clasei pregătitoare A, alături de doamna învățătoare Mădălina Moisei, au descoperit frumosul univers expus de poet in poeziile sale. Am lecturat împreună poezia “Somnoroase păsărele”, după ce am vizionat o scurtă prezentare despre marele poet român, Mihai Eminescu. În semn de recunoștință, fiecare copil a purtat în piept o insignă ce ilustra chipul marelui scriitor.

Activitatea s-a încheiat cu primirea de către elevi a unei mini-cărticele în care se regăseau scurte informații despre poet, imagini din poeziile sale pe care copiii le-au colorat și versurile poeziei “Somnoroase păsărele”.